szukaj: z Glamki.pl
sklep online
Menu na romantyczną kolację - przepisy na afrodyzjakalne dania

Pomysł na romantyczną kolację: 8 przepisów na potrawy, które rozpalą jego zmysły

Romantyczna kolacja we dwoje u ciebie w domu to świetny pomysł na randkę. Wreszcie nadarza się okazja, by pochwalić się swoim talentem kulinarnym i podbić jego serce smakowitą kuchnią. Jeśli mu zasmakuje, jest twój. Podsuwamy 5 przepisów na afrodyzjakalne dania, które rozpalą jego zmysły i ciało. Będzie wykwintnie i gorrrąco!

Tagi: afrodyzjaki, danie na romantyczną kolację, menu na romantyczna kolację, pierwsza randka, randka, romantyczna kolacja

Pomysł na romantyczną kolację: 8 przepisów na potrawy, które rozpalą jego zmysły

Danie na romantyczną kolację

fot: sxc.hu

Łosoś w sosie z malin i Cabernet Sauvignon

Składniki:

- 1,5 łyżki masła

- 1 duża posiekana szalotka

- 2 szklanki wina Cabernet Sauvignon

- 1 łyżeczka świeżego soku z limonki

- 1 czubata łyżka niskosłodzonej konfitury z malin

- świeżo zmielony czarny pieprz

- 2 filety z łososia

- 6 malin do ozdoby

Wykonanie:

Rozpuść na rozgrzanej patelni 1 łyżkę masła. Dodaj posiekana szalotkę gdy masło zacznie bulgotać. Gotuj aż szalotka zmięknie. Dodaj Cabernet i gotuj całość na małym ogniu przez 45 minut bez przykrycia, aż wyparuje połowa wina. Sos powinien uzyskać konsystencję syropu. Dodaj sok z limonki. Połącz szybko konfiturę z masłem i dodaj do syropu. Całość dokładnie wymieszaj i zdejmij z patelnię z ognia.

Rozgrzej piekarnik do 480 stopni C. Posyp filety z łososia pieprzem. Umieść w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią do pieczenia. Przykryj rybę. Piecz ok. 40 minut do uzyskania miękkości. Wyłóż filety na talerze i polej je obficie sosem. Udekoruj talerz malinami. Podawaj z białym winem wyrawnym i smażoną kapustą.

Przegrzebki ze szparagami w sosie burre blanc

Składniki:

- 4 łyżki masła

- 1 posiekana drobno szalotka

- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru

- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego

- 10 średniej wielkości szparagów

- 8 dużych przegrzebków

- sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Rozgrzej na patelni 1/2 łyżki masła (średni płomień). Wrzuć posiekany imbir i szalotkę, duś pod przykryciem 3 minuty. Dodaj białe wino i gotuj całość ok. 5 minut, aż połowa wina wyparuje. Dodaj 2 czubate łyżki masła i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką aż sos zgęstnieje. Gotuj dalej na małym ogniu.

W międzyczasie w innej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Dodaj szparagi i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj przez ok. 3 minuty aż lekko zmiękną. Zdejmij z patelni. Na tej samej patelni umieść przyprawione solą i pieprzem przegrzebki. Smaż je na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i wrzuć je do sosu z masła i wina. Wymieszaj delikatnie.

Połóż na każdym talerzu po 5 szparagów i 4 przegrzebki. Polej przegrzebki sosem maślanym. Podawaj z kieliszkiem białego wina półwytrawnego.

Pikantny kurczak barbecue i karczochy z vinegree

Składniki:

Kurczak :

- 2 duże podwój piersi z kurczaka

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- zmiażdżony ząbek czosnku

- 1 łyżka octu winnego cydrowego

- 1 łyżka sosu Worcestershire

- 1 łyżeczka brązowego cukru

- ¼ łyżeczki zmielonego chili

- szczypta pieprzu kajeńskiego

- świeżo zmielony pieprz i sól

- 2 łyżki listków świeżej kolendry

- ¼ szklanki posiekanej czerwonej cebulki

Sałatka:

- 1 duży karczoch lub 2 średnie

- pół cytryny

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 2 łyżeczki soli

- pół średniej wielkości szalotki, posiekanej

- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy

- szczypta chili

- świeżo zmielony pieprz, sól

- ¼ szklanki octu z czerwonego wina

Wykonanie:

Kurczak: Posyp piersi z kurczaka solą i pieprzem. Umieść w garnku z odrobiną wody i gotuj pod na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Wyjmij je i przekrój na pół. Zmieszaj ocet cydrowy z sosem Worcestershire, brązowy cukier, chili, pieprz kajeński. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Wrzuć zmiażdżony ząbek czosnku. Obtocz piersi w mieszance sosu i przypraw, połóż na patelni. Smaż do uzyskania chrupiącej powierzchni.

Karczochy: Napełnij mały garnek wodą, dodaj sól i łyżkę oliwy z oliwek. Wyciśnij sok z cytryny do wody i dodaj wyciśniętą skórkę. Usuń z karczocha zewnętrzne liście. Wrzuć go do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia po czym gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu aż liście karczocha zmiękną i z łatwością będzie je można usunąć. Serce karczocha powinno być miękkie. Odcedź karczoch na durszlaku. Przekrój go na pół i połóż na talerzu. Rozgrzej na małej patelni łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj posiekaną szalotkę i smaż do uzyskania miękkości przez 2 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj musztardę, sól, chili i ocet z czerwonego wina. Całość wymieszaj. Polej mieszanką karczochy. Podawaj natychmiast po przygotowaniu razem z piersią z kurczaka.

Empanadas ze szparagami, karczochem i fenkułem

Składniki:

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- ¼ szklanki białej cebuli pokrojonej w kostkę

- 1 posiekana szalotka

- 1 pokrojona w kostkę bulwa fenkułu

- 6 szparagów pokrojonych w drobne części

- 6 karczochów z puszki (w oliwie z oliwek)

- 1 łyżeczka drobno posiekanego estragonu

- 1 opakowanie ciasta francuskiego (na 8 trójkątów)

Wykonanie:

W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę, szalotkę, fenkuł, i szparagi. Gotuj aż zmiękną. Dodaj drobno pokrojone karczochy i estragon. Wymieszaj całość i zdejmij z ognia. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni C. Rozłóż ciasto francuskie i wykrój 8 podłużnych trójkątów. Wypełnij każdy z nich łyżką farszu. Zwiń w rogalik i uszczelnij rogi. Piecz przez 15 minut. Serwuj na gorąco z kieliszkiem białego wina.

Pieczona sola w brązowym maśle podawana z sałatką ze szpiankiem

Składniki:

- 2 filety z soli

- 2 łyżki masła

- sól i świeżo zmielony pieprz

- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

- 2 cytryny pokrojone w ćwiartki

- pęczek świeżego szpinaku

- mozzarella w kulkach

- 6 pomidorów koktajlowych

- zmiażdżony ząbek czosnku

- szczypta oregano

- sos vinegree w butelce

Wykonanie:

Sałatka: Umyj liście szpinaku. Przekrój pomidory na pół. Wymieszaj składniki wraz z kulkami mozzarelli, czosnkiem i oregano. Dopraw solą. Skrop sałatkę sosem vinegree. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Sola: Rozgrzej piekarnik do 450 stopni. Posyp filety solą i pieprzem. Umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz 10 minut. Na patelni rozgrzej masło. Smaż je na małym ogniu aż osiągnie brązowy kolor. Cały czas mieszaj. Wyjmij filety z piekarnika i wyłóż na talerze. Polej je ciemnym masłem i posyp świeżą bazylią. Serwuj z ćwiartkami cytryny i przygotowaną sałatką.

Roladki z kurczaka z nadzieniem orzechowym podawane z zieloną sałatką

Składniki:

- 2 podwójne piersi z kurczaka

- 1 łyżka masła

- 1 duża szalotka

- 1 zmiażdżony ząbek czosnku

- sól i świeżo zmielony pieprz

- ½ łyżeczki świeżego tymianku

- 10 dag sera Gorgonzola

- 1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich

- 1 łyżeczka wytrawnego sherry

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 łyżka octu ryżowego

- 1 łyżka musztardy Dijon

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 łyżka świeżych ziół: estragonu, koperku, pietruszki, szczypiorku

- pół główki sałaty lodowej porwanej na kawałki

Wykonanie:

Rozpuść masło na rozgrzanej patelni. Wrzuć posiekaną szalotkę i zmiażdżony ząbek czosnku. Wymieszaj i poczekaj, aż zmiękną. Dodaj tymianek, ponownie wymieszaj i zdejmij z ognia. Wymieszaj z 100 g Gorgonzoli , orzechami i sherry. Ostudź farsz do temperatury pokojowej.

Rozkrój piersi na pół i rozbij na grubość 5 mm. Posyp je solą i pieprzem z obu stron. Połóż na każdej piersi łyżkę farszu. Zawiń mięso w roladkę. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni C. Włóż roladki do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 30 minut, aż mięso się przyrumieni. Wyłącz piekarnik i pozostaw mięso jeszcze na kilka minut.

Przygotuj sałatkę: wymieszaj ze sobą musztardę i ocet ryżowy. Stopniowo dolewaj oliwę i wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji. Dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła. Polej gotowym sosem liście sałaty i delikatnie wymieszaj. Rozłóż roladki i sałatkę na talerzach.

Krewetki w sosie musztardowym podawane z winną sałatką

Składniki:

- 1 kg krewetek bez pancerza

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżka musztardy Dijon

- ½ łyżeczki świeżego tymianku

- sól, świeżo zmielony pieprz czarny

- 1 cytryna

- szczypta chili

- 3 pokrojone w paski cebule

- ½ łyżki soku z pomarańczy

- ½ łyżki octu ryżowego

- 1 łyżeczka miodu

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- świeżo zmielony czarny pieprz

- 1 sałata belgijska

- 1 pomarańcza pokrojona na ćwiartki

- pół bulwy fenkułu pokrojonej w paski

Wykonanie:

Sałatka: Zmieszaj sok z pomarańczy, ocet i miód. W czasie mieszania dodawaj stopniowo oliwę z oliwek. Dodaj pieprz i wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji. Wymieszaj sos z sałatą, pomarańczami i fenkułem.

Krewetki: Rozgrzej piekarnik do 400 stopni C. W średniej misce wymieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę musztardy, tymianek, szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i sok z połowy cytryny. Wymieszaj, a następnie dodaj cebulę. Rozłóż mieszankę w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 12-15 minut, aż cebula zbrązowieje na brzegach brzegach. Wyjmij z piekarnika. Pozostaw rozgrzany piekarnik.

Jagnięcina ze szparagami i sałatką z czarnych fig

Składniki:

- 4 kotlety jagnięce (ok. 200 g jeden)

- musztarda gruboziarnista

- sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sałatka: - 1 szalotka

- 1 łyżeczka musztardy Dijon

- 1 łyżka ostu balsamicznego

- 1/4 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

- 1/2 łyżeczki miodu

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 2 szklanki rukli posiekanej w paski

- 4 suszone figi przekrojone w ćwiartki

- 8 pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół

Wykonanie:

Kotlety jagnięce: Posyp kotlety pieprzem i solą. Rozgrzej patelnię grillową, ewentualnie piekarnik, umieść na niej kotlety. Grilluj około 5 minut na jednej stronie aż zbrązowieje. Obróć i posmaruj zbrązowiałą stronę musztardą. Grilluj 5 minut na średnim ogniu. Wyjmij mięso z patelni.

Sałatka: W blenderze połącz szalotkę, musztardę, ocet balsamiczny, pieprz i miód. Miksuj na średnich obrotach i stopniowo dolewaj oliwę z oliwek. Powinnaś uzyskać jednolitą emulsję. Do miski wrzuć figi, pomidory, ukolę i wymieszaj je delikatnie emulsją. Podaj natychmiast po przyrządzeniu wraz gorącymi kotletami.

Autor: JW

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 14.09.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Przyspieszanie metabolizmu: papryczka chili
Przyspieszanie metabolizmu: papryczka chili

Papryczka chili pozytywnie wpływa na przyspieszenie metabolizmu ze względu na swoje właściwości oraz doskonale sprawdza się w dietach odchudzających. Dowiedz się, co zyskasz dzięki włączeniu ostrej papryki do swojej codziennej diety.