szukaj: z Glamki.pl
sklep online
Menu na romantyczną kolację - przepisy na afrodyzjakalne dania

Pomysł na romantyczną kolację: 8 przepisów na potrawy, które rozpalą jego zmysły

Romantyczna kolacja we dwoje u ciebie w domu to świetny pomysł na randkę. Wreszcie nadarza się okazja, by pochwalić się swoim talentem kulinarnym i podbić jego serce smakowitą kuchnią. Jeśli mu zasmakuje, jest twój. Podsuwamy 5 przepisów na afrodyzjakalne dania, które rozpalą jego zmysły i ciało. Będzie wykwintnie i gorrrąco!

Tagi: afrodyzjaki, danie na romantyczną kolację, menu na romantyczna kolację, pierwsza randka, randka, romantyczna kolacja

Pomysł na romantyczną kolację: 8 przepisów na potrawy, które rozpalą jego zmysły

Danie na romantyczną kolację

fot: sxc.hu

Łosoś w sosie z malin i Cabernet Sauvignon

Składniki:

- 1,5 łyżki masła

- 1 duża posiekana szalotka

- 2 szklanki wina Cabernet Sauvignon

- 1 łyżeczka świeżego soku z limonki

- 1 czubata łyżka niskosłodzonej konfitury z malin

- świeżo zmielony czarny pieprz

- 2 filety z łososia

- 6 malin do ozdoby

Wykonanie:

Rozpuść na rozgrzanej patelni 1 łyżkę masła. Dodaj posiekana szalotkę gdy masło zacznie bulgotać. Gotuj aż szalotka zmięknie. Dodaj Cabernet i gotuj całość na małym ogniu przez 45 minut bez przykrycia, aż wyparuje połowa wina. Sos powinien uzyskać konsystencję syropu. Dodaj sok z limonki. Połącz szybko konfiturę z masłem i dodaj do syropu. Całość dokładnie wymieszaj i zdejmij z patelnię z ognia.

Rozgrzej piekarnik do 480 stopni C. Posyp filety z łososia pieprzem. Umieść w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią do pieczenia. Przykryj rybę. Piecz ok. 40 minut do uzyskania miękkości. Wyłóż filety na talerze i polej je obficie sosem. Udekoruj talerz malinami. Podawaj z białym winem wyrawnym i smażoną kapustą.

Przegrzebki ze szparagami w sosie burre blanc

Składniki:

- 4 łyżki masła

- 1 posiekana drobno szalotka

- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru

- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego

- 10 średniej wielkości szparagów

- 8 dużych przegrzebków

- sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Rozgrzej na patelni 1/2 łyżki masła (średni płomień). Wrzuć posiekany imbir i szalotkę, duś pod przykryciem 3 minuty. Dodaj białe wino i gotuj całość ok. 5 minut, aż połowa wina wyparuje. Dodaj 2 czubate łyżki masła i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką aż sos zgęstnieje. Gotuj dalej na małym ogniu.

W międzyczasie w innej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Dodaj szparagi i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj przez ok. 3 minuty aż lekko zmiękną. Zdejmij z patelni. Na tej samej patelni umieść przyprawione solą i pieprzem przegrzebki. Smaż je na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i wrzuć je do sosu z masła i wina. Wymieszaj delikatnie.

Połóż na każdym talerzu po 5 szparagów i 4 przegrzebki. Polej przegrzebki sosem maślanym. Podawaj z kieliszkiem białego wina półwytrawnego.

Pikantny kurczak barbecue i karczochy z vinegree

Składniki:

Kurczak :

- 2 duże podwój piersi z kurczaka

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- zmiażdżony ząbek czosnku

- 1 łyżka octu winnego cydrowego

- 1 łyżka sosu Worcestershire

- 1 łyżeczka brązowego cukru

- ¼ łyżeczki zmielonego chili

- szczypta pieprzu kajeńskiego

- świeżo zmielony pieprz i sól

- 2 łyżki listków świeżej kolendry

- ¼ szklanki posiekanej czerwonej cebulki

Sałatka:

- 1 duży karczoch lub 2 średnie

- pół cytryny

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 2 łyżeczki soli

- pół średniej wielkości szalotki, posiekanej

- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy

- szczypta chili

- świeżo zmielony pieprz, sól

- ¼ szklanki octu z czerwonego wina

Wykonanie:

Kurczak: Posyp piersi z kurczaka solą i pieprzem. Umieść w garnku z odrobiną wody i gotuj pod na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Wyjmij je i przekrój na pół. Zmieszaj ocet cydrowy z sosem Worcestershire, brązowy cukier, chili, pieprz kajeński. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Wrzuć zmiażdżony ząbek czosnku. Obtocz piersi w mieszance sosu i przypraw, połóż na patelni. Smaż do uzyskania chrupiącej powierzchni.

Karczochy: Napełnij mały garnek wodą, dodaj sól i łyżkę oliwy z oliwek. Wyciśnij sok z cytryny do wody i dodaj wyciśniętą skórkę. Usuń z karczocha zewnętrzne liście. Wrzuć go do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia po czym gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu aż liście karczocha zmiękną i z łatwością będzie je można usunąć. Serce karczocha powinno być miękkie. Odcedź karczoch na durszlaku. Przekrój go na pół i połóż na talerzu. Rozgrzej na małej patelni łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj posiekaną szalotkę i smaż do uzyskania miękkości przez 2 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj musztardę, sól, chili i ocet z czerwonego wina. Całość wymieszaj. Polej mieszanką karczochy. Podawaj natychmiast po przygotowaniu razem z piersią z kurczaka.

Empanadas ze szparagami, karczochem i fenkułem

Składniki:

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- ¼ szklanki białej cebuli pokrojonej w kostkę

- 1 posiekana szalotka

- 1 pokrojona w kostkę bulwa fenkułu

- 6 szparagów pokrojonych w drobne części

- 6 karczochów z puszki (w oliwie z oliwek)

- 1 łyżeczka drobno posiekanego estragonu

- 1 opakowanie ciasta francuskiego (na 8 trójkątów)

Wykonanie:

W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę, szalotkę, fenkuł, i szparagi. Gotuj aż zmiękną. Dodaj drobno pokrojone karczochy i estragon. Wymieszaj całość i zdejmij z ognia. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni C. Rozłóż ciasto francuskie i wykrój 8 podłużnych trójkątów. Wypełnij każdy z nich łyżką farszu. Zwiń w rogalik i uszczelnij rogi. Piecz przez 15 minut. Serwuj na gorąco z kieliszkiem białego wina.

Pieczona sola w brązowym maśle podawana z sałatką ze szpiankiem

Składniki:

- 2 filety z soli

- 2 łyżki masła

- sól i świeżo zmielony pieprz

- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

- 2 cytryny pokrojone w ćwiartki

- pęczek świeżego szpinaku

- mozzarella w kulkach

- 6 pomidorów koktajlowych

- zmiażdżony ząbek czosnku

- szczypta oregano

- sos vinegree w butelce

Wykonanie:

Sałatka: Umyj liście szpinaku. Przekrój pomidory na pół. Wymieszaj składniki wraz z kulkami mozzarelli, czosnkiem i oregano. Dopraw solą. Skrop sałatkę sosem vinegree. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Sola: Rozgrzej piekarnik do 450 stopni. Posyp filety solą i pieprzem. Umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz 10 minut. Na patelni rozgrzej masło. Smaż je na małym ogniu aż osiągnie brązowy kolor. Cały czas mieszaj. Wyjmij filety z piekarnika i wyłóż na talerze. Polej je ciemnym masłem i posyp świeżą bazylią. Serwuj z ćwiartkami cytryny i przygotowaną sałatką.

Roladki z kurczaka z nadzieniem orzechowym podawane z zieloną sałatką

Składniki:

- 2 podwójne piersi z kurczaka

- 1 łyżka masła

- 1 duża szalotka

- 1 zmiażdżony ząbek czosnku

- sól i świeżo zmielony pieprz

- ½ łyżeczki świeżego tymianku

- 10 dag sera Gorgonzola

- 1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich

- 1 łyżeczka wytrawnego sherry

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 łyżka octu ryżowego

- 1 łyżka musztardy Dijon

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 łyżka świeżych ziół: estragonu, koperku, pietruszki, szczypiorku

- pół główki sałaty lodowej porwanej na kawałki

Wykonanie:

Rozpuść masło na rozgrzanej patelni. Wrzuć posiekaną szalotkę i zmiażdżony ząbek czosnku. Wymieszaj i poczekaj, aż zmiękną. Dodaj tymianek, ponownie wymieszaj i zdejmij z ognia. Wymieszaj z 100 g Gorgonzoli , orzechami i sherry. Ostudź farsz do temperatury pokojowej.

Rozkrój piersi na pół i rozbij na grubość 5 mm. Posyp je solą i pieprzem z obu stron. Połóż na każdej piersi łyżkę farszu. Zawiń mięso w roladkę. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni C. Włóż roladki do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 30 minut, aż mięso się przyrumieni. Wyłącz piekarnik i pozostaw mięso jeszcze na kilka minut.

Przygotuj sałatkę: wymieszaj ze sobą musztardę i ocet ryżowy. Stopniowo dolewaj oliwę i wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji. Dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła. Polej gotowym sosem liście sałaty i delikatnie wymieszaj. Rozłóż roladki i sałatkę na talerzach.

Krewetki w sosie musztardowym podawane z winną sałatką

Składniki:

- 1 kg krewetek bez pancerza

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżka musztardy Dijon

- ½ łyżeczki świeżego tymianku

- sól, świeżo zmielony pieprz czarny

- 1 cytryna

- szczypta chili

- 3 pokrojone w paski cebule

- ½ łyżki soku z pomarańczy

- ½ łyżki octu ryżowego

- 1 łyżeczka miodu

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- świeżo zmielony czarny pieprz

- 1 sałata belgijska

- 1 pomarańcza pokrojona na ćwiartki

- pół bulwy fenkułu pokrojonej w paski

Wykonanie:

Sałatka: Zmieszaj sok z pomarańczy, ocet i miód. W czasie mieszania dodawaj stopniowo oliwę z oliwek. Dodaj pieprz i wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji. Wymieszaj sos z sałatą, pomarańczami i fenkułem.

Krewetki: Rozgrzej piekarnik do 400 stopni C. W średniej misce wymieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę musztardy, tymianek, szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i sok z połowy cytryny. Wymieszaj, a następnie dodaj cebulę. Rozłóż mieszankę w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 12-15 minut, aż cebula zbrązowieje na brzegach brzegach. Wyjmij z piekarnika. Pozostaw rozgrzany piekarnik.

Jagnięcina ze szparagami i sałatką z czarnych fig

Składniki:

- 4 kotlety jagnięce (ok. 200 g jeden)

- musztarda gruboziarnista

- sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sałatka: - 1 szalotka

- 1 łyżeczka musztardy Dijon

- 1 łyżka ostu balsamicznego

- 1/4 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

- 1/2 łyżeczki miodu

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 2 szklanki rukli posiekanej w paski

- 4 suszone figi przekrojone w ćwiartki

- 8 pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół

Wykonanie:

Kotlety jagnięce: Posyp kotlety pieprzem i solą. Rozgrzej patelnię grillową, ewentualnie piekarnik, umieść na niej kotlety. Grilluj około 5 minut na jednej stronie aż zbrązowieje. Obróć i posmaruj zbrązowiałą stronę musztardą. Grilluj 5 minut na średnim ogniu. Wyjmij mięso z patelni.

Sałatka: W blenderze połącz szalotkę, musztardę, ocet balsamiczny, pieprz i miód. Miksuj na średnich obrotach i stopniowo dolewaj oliwę z oliwek. Powinnaś uzyskać jednolitą emulsję. Do miski wrzuć figi, pomidory, ukolę i wymieszaj je delikatnie emulsją. Podaj natychmiast po przyrządzeniu wraz gorącymi kotletami.

Autor: JW

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 14.09.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Konkurs Bakalland i Glamki - wygraj zapas bakalii i piękną bluzę!
Konkurs Bakalland i Glamki - wygraj ...

Prześlij przepis na ciasto, a my Cię nagrodzimy! Katarzyna Bujakiewicz, popularna aktorka, promotorka zdrowego stylu życia, aktywna mama, została Ambasadorką marki Bakalland. Gwiazda zaprasza do wspólnego poznawania magicznego świata bakalii oraz odkrywania ...

Ewa Gawryluk wybrała OH!YEJ
Ewa Gawryluk wybrała OH!YEJ

Jednym z must have tego sezonu są futrzane kamizelki. Wie o tym aktorka Ewa Gawryluk, która nie zapomniała zaopatrzyć się w ten modny element garderoby. Wybrała kamizelkę polskiej marki OH!YEJ.