szukaj: z Glamki.pl
sklep online
Diety
  • Dieta Montignaca (1)
  • Dieta 1000 kalorii (3)
  • Dieta Dukana (38)
Poziom trudności
  • Łatwe (209)
  • Średnie (103)
  • Trudne (9)
Czas przygotowania
  • Ok. 15 min. (41)
  • Ok. 30 min. (85)
  • Ok. 45 min. (70)
  • Ok. 1 godz. (59)
  • Ponad 1 godz. (81)
Składniki
  • Mięso (45)
  • Drób (29)
  • Ryby (28)
  • Owoce morza (8)
  • Makarony (8)
  • Warzywa (107)
  • Owoce (75)
Wyszukaj przepis

Przepisy świąteczne. Przepis Ewy Wachowicz na kaczkę w czerwonym winie z żurawiną

Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na kaczkę w czerwonym winie z żurawiną i zachwyć swoich gości. Świąteczny obiad to czas kiedy przy stole zasiada cała rodzina. Warto, aby był wyjątkowy, jak ten zaprezentowany przez Ewę Wachowicz.  

Tagi: boże narodzenie, gotowanie, kaczka, kaczka w czerwonym winie, przepis na kaczkę, przepisy Ewy Wachowicz, przepisy świąteczne

Przepisy świąteczne. Przepis Ewy Wachowicz na kaczkę w czerwonym winie z żurawiną

czas przygotowania: 180 minut

Danie dla: 2 osób

Autor: afoltyn

Fot. sxc.hu
0
Składniki

Pierś kaczki - 2,0 sztuki

Czerwone wytrawne wino - 1,0 szklanka

suszona żurawina - 50,0 gramów

Miód - 2,0 łyżki

Ząbki czosnku - 2,0 sztuki

Suszony tymianek - 1,0 łyżka

sok z cytryny - 3,0 łyżki

Sól - 1,0 szczypta

Pieprz czarny - 1,0 szczypta

sposób przygotowania
  1. Piersi kaczki dokładnie umyj i osusz. Natnij kaczkę po skosie po stronie skóry.
  2. Rozgnieć czosnek i natrzyj piersi kaczki solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem.
  3. Przełóż piersi kaczki na talerz, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  4. Na patelni podsmaż piersi kaczki skórą do dołu.
  5. Skórka powinna się zarumienić a tłuszcz wytopić.
  6. Podsmażone piersi kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego układając kaczkę skórą do góry.
  7. Na patelnię na której smażyła się kaczka wlej wino, zostaw na ogniu na jakieś 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
  8. Wlej sos z czerwonego wina do kaczki.
  9. Dodaj suszoną żurawinę.

10.  Piec ok.20 minut w temperaturze 180 stopni.

11.  W miseczce wymieszaj miód z cytryną i pod koniec pieczenia posmaruj tym kaczkę.

wartości odżywcze
  • Nazwa
    w 100 g.
  • Kalorie (g)
    115,0
  • Białko (g)
    9,1
  • Tłuszcz (g)
    3,5
  • Węglowodany (g)
    1,5
Podobne przepisy