szukaj: z Glamki.pl
sklep online
Diety
  • Dieta Montignaca (1)
  • Dieta 1000 kalorii (3)
  • Dieta Dukana (38)
Poziom trudności
  • Łatwe (210)
  • Średnie (103)
  • Trudne (9)
Czas przygotowania
  • Ok. 15 min. (41)
  • Ok. 30 min. (85)
  • Ok. 45 min. (71)
  • Ok. 1 godz. (59)
  • Ponad 1 godz. (81)
Składniki
  • Mięso (45)
  • Drób (29)
  • Ryby (28)
  • Owoce morza (8)
  • Makarony (8)
  • Warzywa (107)
  • Owoce (76)
Wyszukaj przepis

Przepis na flaki. Jak przygotować pyszne, aromatyczne flaki krok po kroku?

Jak zrobić flaki? Oto sprawdzony przepis. Możesz użyć gotowych, a wtedy przygotowanie zupy trwa zaledwie pół godziny. Albo samemu je ugotować, na co potrzebujesz jednak około trzech godzin. Podobnie z bulionem. Możesz go zrobić samodzielnie lub użyć kostki wołowej.

Tagi: flaki, flaki przepis, jak gotować flaki, jak przygotować flaki, jak zrobić flaki, przepis na flaki

Przepis na flaki. Jak przygotować pyszne, aromatyczne flaki krok po kroku?

czas przygotowania: 180 minut

Danie dla: 4 osób

Autor: Zuzanna Lubart

Fot. Wikimedia Commons
0
Składniki

Flaki wołowe - 600,0 gramów

Bulion wołowy - 800,0 mililitrów

Śmietana 30% - 150,0 mililitrów

Mąka - 1,0 łyżka

Majeranek - 1,0 łyżeczka

Imbir - 0,5 łyżeczki

Pieprz ziołowy - 1,0 łyżeczka

Papryka słodka mielona - 1,0 łyżeczka

Sól - 0,0 None

Pieprz czarny - 0,0 None

Papryka ostra mielona - 0,0 None

sposób przygotowania

1. Jeśli kupisz gotowe flaki, przejdź do punktu drugiego. Jeśli masz surowe flaki, oczyść je i zalej wodą. Gotuj ok. 3 godziny, aż staną się miękkie i przestaną wydzielać brzydki zapach. Odcedź je i potnij w cienkie paski. 2. Flaki zalej bulionem wołowym, dodaj przyprawy i gotuj ok. 20 minut. 3. Wymieszaj mąkę z 3 łyżkami śmietany, dodaj odrobinę zupy i wymieszaj. Wlej do garnka i gotuj jeszcze z 5 minut. Wtedy dolej resztę śmietany. 4. Posól, popieprz i posyp papryką do smaku. Zagotuj.

wartości odżywcze
  • Nazwa
    w 100 g.
  • Białko (g)
    16,0
  • Tłuszcz (g)
    1,04
  • Wapń (g)
    0,071
  • Cholesterol (g)
    0,095
  • Potas (g)
    0,137
  • Witamina E (g)
    0,00012
Podobne przepisy