szukaj: z Glamki.pl
sklep online
Diety
  • Dieta Montignaca (1)
  • Dieta 1000 kalorii (3)
  • Dieta Dukana (38)
Poziom trudności
  • Łatwe (209)
  • Średnie (103)
  • Trudne (9)
Czas przygotowania
  • Ok. 15 min. (41)
  • Ok. 30 min. (85)
  • Ok. 45 min. (70)
  • Ok. 1 godz. (59)
  • Ponad 1 godz. (81)
Składniki
  • Mięso (45)
  • Drób (29)
  • Ryby (28)
  • Owoce morza (8)
  • Makarony (8)
  • Warzywa (107)
  • Owoce (75)
Wyszukaj przepis

Przepis na obiad. Gołąbki z programu EWA GOTUJE

Wykorzystaj przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa Gotuje i ciesz się smakiem tradycyjnej polskiej kuchni. Kto z nas, co jakiś czas nie nabiera ochoty na gołąbki? Jak przyrządzić je prosto i smacznie?

Tagi: Ewa gotuje, Ewa gotuje gołąbki, Ewa Wachowicz przepisy, gołąbki z programu ewa gotuje, jak przygotować gołąbki, jak zrobić gołąbki, pomysł na obiad, przepisy z programu ewa gotuje, z czego zrobić gołąbki

Przepis na obiad. Gołąbki z programu EWA GOTUJE

czas przygotowania: 105 minut

Danie dla: 6 osób

Autor: Zuzanna Lubart

Fot. flickr.com
0
Składniki

Biała kapusta - 1,0 sztuka

Ryż - 400,0 gramów

mięso mielone wieprzowe - 400,0 gramów

Cebula - 2,0 sztuki

Ząbki czosnku - 2,0 sztuki

Masło - 1,0 łyżka

Oliwa z oliwek - 1,0 łyżka

Sól - 0,0 None

Pieprz czarny - 0,0 None

Śmietana 30% - 1,0 szklanka

Żur - 1,0 szklanka

sposób przygotowania

1. Zagotuj w dużym garnku wodę, osól. Do wrzątku włóż kapustę, aby jej liście zmiękły. 2. Na patelnię wlej oliwę, wrzuć ryż i podsmaż, aż się zeszkli. Zalej go 3 szklankami wody, posól i gotuj do miękkości. 3. Ostrożnie oderwij liście z kapusty (około 15 sztuk). 4. Cebule drobno posiekaj i zostaw na maśle, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, chwilę podsmaż, a potem przełóż do ugotowanego ryżu. 5. Ryż i cebulę połącz z mięsem, posól, popieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. 6. Z liści odkrój stwardniałe części. Na środku liścia nałóż trochę farszu i zwiń liść w gołąbka. Najpierw złóż boki, a potem zwijaj w rulon, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. 7. Piekarnik ustaw na temperaturę 180 stopni. Na dno brytfanny połóż liście kapusty. Na nich ułóż gołąbki. Zalej je śmietaną i żurem. Przykryj liśćmi. 8. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę 30 minut.

wartości odżywcze
  • Nazwa
    w 100 g.
  • Białko (g)
    3,9
  • tłuszcze (g)
    6,7
  • Węglowodany (g)
    7,3
  • Cholesterol (g)
    0,0133
  • Sód (g)
    0,2157
  • Błonnik (g)
    1,3
Podobne przepisy