szukaj: z Glamki.pl
sklep online
Diety
  • Dieta Montignaca (1)
  • Dieta 1000 kalorii (3)
  • Dieta Dukana (38)
Poziom trudności
  • Łatwe (210)
  • Średnie (103)
  • Trudne (9)
Czas przygotowania
  • Ok. 15 min. (41)
  • Ok. 30 min. (85)
  • Ok. 45 min. (71)
  • Ok. 1 godz. (59)
  • Ponad 1 godz. (81)
Składniki
  • Mięso (45)
  • Drób (29)
  • Ryby (28)
  • Owoce morza (8)
  • Makarony (8)
  • Warzywa (107)
  • Owoce (76)
Wyszukaj przepis

Przepis na deser z programu MasterChef. TORCIKI BEZOWE w dwóch wariantach: z kisielem i owocami oraz z adwokatem

Magda Gessler nie chciała się nimi podzielić z innymi jurorami. Docenił je nawet Michel Moran. Chcesz zachwycić gości jak finalistka programu MasterChef? Powiemy ci jak to zrobić!

Tagi: gotowanie, Masterchef, MasterChef TVN, przepis, przepis na ciasto, przepis na deser, przepis na gotowanie, przepisy gotowanie, przepisy z programu MasterChef, tabela kcal, wartości odżywcze

Przepis na deser z programu MasterChef. TORCIKI BEZOWE w dwóch wariantach: z kisielem i owocami oraz z adwokatem

czas przygotowania: 70 minut

Danie dla: 2 osób

Fot. sxc.hu
0
Składniki

Białko jaja - 4,0 sztuki

Cukier puder - 100,0 gramów

Mąka ziemniaczana - 2,5 łyżeczki

Ocet winny - 1,0 łyżeczka

Serek mascarpone - 250,0 gramów

Śmietana 36% - 200,0 gramów

Sok z cytryny - 0,5 łyżeczki

Skórka z cytryny - 1,0 łyżeczka

Skórka z limonki - 1,0 szczypta

Wino czerwone półsłodkie/słodkie - 150,0 mililitrów

Miód - 1,0 łyżeczka

Borówki amerykańskie - 0,5 szklanki

Advocat - 100,0 mililitrów

Listki mięty - 4,0 sztuki

sposób przygotowania
1. Nastaw piekarnik na 180 stopni. 2. Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia. Narysuj na nim 4 kręgi o średnicy 10 cm. 3. Upewnij się, że w białku nie ma ani odrobiny żółtka. Białka wlej do miski lub malaksera, dodaj odrobinę soli i ubij na sztywną pianę. W międzyczasie dodawaj cukier łyżka po łyżce. Gdy białka będą już prawie gotowe, dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. 4. Podziel na cztery równe części i każdą przełóż na blachę, na wcześniej przygotowane kręgi. Włóż blachę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz przez 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku, na kolejne 30 minut. Przez cały czas piekarnik pozostaw zamkniety. 5. Gdy bezy będą w piekarniku, przygotuj krem i kisiel. Ubij śmietanę z 1 łyżką cukru pudru. Do osobnej miseczki włóż mascarpone. Dodaj łyżeczkę skórki otartej z cytryny, odrobinę wyciśniętego z niej soku i trochę skórki otartej z limonki. Wymieszaj. Dodaj kilka łyżek ubitej śmietany i ostrożnie połącz wszystkie składniki. Cały czas próbuj, pamiętając, że idealny krem jest jednocześnie słodki i delikatnie kwaśny dzięki nutce cytryny. 6. Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszaj z odrobiną wody i odstaw. W garnku zagotuj wino. Gdy się zagotuje, dodaj miód, a następnie mąkę z wodą. Mieszaj aż wywar zgęstnieje, tworząc konsystencję kisielu. Odstaw do ostygnięcia. Na koniec dodaj borówki. 7. Z tych składników przygotuj dwa rodzaje torcików: z kisielem i z advocatem. Początkowo postępuj tak samo. Połóż krążek z bezy, nałóż na nią 1/4 kremu. W środku zrób zagłębienie. Do jednej dziurki (tort z kisielem) wlej kisiel z owocami. Do drugiej (z advocatem) wlej advocat i na kremie ułóż borówki. Oba torciki przykryj pozostałymi krążkami bezowymi. Na wierzch połóż resztę kremu, owoców i udekoruj listkami mięty.
wartości odżywcze
  • Nazwa
    w 100 g.
  • Białko (g)
    9,5
  • Tłuszcz (g)
    76,1
  • Węglowodany (g)
    70,3
Podobne przepisy