szukaj: z Glamki.pl
sklep online
Diety
  • Dieta Montignaca (1)
  • Dieta 1000 kalorii (3)
  • Dieta Dukana (38)
Poziom trudności
  • Łatwe (209)
  • Średnie (103)
  • Trudne (9)
Czas przygotowania
  • Ok. 15 min. (41)
  • Ok. 30 min. (85)
  • Ok. 45 min. (70)
  • Ok. 1 godz. (59)
  • Ponad 1 godz. (81)
Składniki
  • Mięso (45)
  • Drób (29)
  • Ryby (28)
  • Owoce morza (8)
  • Makarony (8)
  • Warzywa (107)
  • Owoce (75)
Wyszukaj przepis

Przepis na deser. Rurki z kremem z programu EWA GOTUJE

Ewa Wachowicz prezentuje kolejny przepyszny i łatwy deser. Kto z nas nie lubi rurek z kremem. Teraz możesz je wykonać sama w domu. Z przepisem z programu Ewa Gotuje. Wcześniej musisz tylko kupić specjalne foremki do robienia rurek.

Tagi: Ewa gotuje, Ewa gotuje rurki z kremem, Ewa Wachowicz, Ewa Wachowicz rurki z kremem, przepis na rurki z kremem, przepisy Ewy Wachowicz, przepisy z programu ewa gotuje, rurki z kremem

Przepis na deser. Rurki z kremem z programu EWA GOTUJE

czas przygotowania: 55 minut

Danie dla: 20 osób

Autor: Zuzanna Lubart

Fot. Wikimedia Commons
0
Składniki

Mąka pszenna - 480,0 gramów

Margaryna - 200,0 gramów

Śmietana 18% - 1,0 szklanka

Cukier waniliowy - 2,0 sztuki

Mleko - 1,0 litr

Żółtka - 4,0 sztuki

Jajka - 2,0 sztuki

Cukier puder - 250,0 gramów

Masło - 50,0 gramów

Mąka ziemniaczana - 80,0 gramów

Sól - 0,0 None

sposób przygotowania

1. Wsyp do miski 400 g mąki, margarynę pokrój na drobne kawałki i posiekaj wraz z mąką. Dodaj śmietanę, 1 łyżkę cukru waniliowego i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i odstaw do lodówki na kilka godzin. 2. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Wytnij paseczki szerokości 2-3 centymetrów o długości ok. 25 centymetrów. 3. Nagrzej piekarnik do temperatury 210 stopni (termoobieg). 4. Foremki do rurek posmaruj masłem. Zawijaj na nie paski ciasta zaczynając od węższego końca tak, aby paski zachodziły na siebie. Połóż na natłuszczonej blaszce i wstaw do piekarnika na 15-17 minut. Po upieczeniu zdejmij rurki z foremek. 5. Teraz przygotuj krem. Wlej do szklanki 5 łyżek mleka, a resztę zagotuj. 6. Jajka i żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodaj 80 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, odłożone 5 łyżek mleka i zmiksuj. 7. Do gotującego się mleka dodaj 50 g masła pokrojonego w kostkę, opakowanie cukru waniliowego i doprowadź do wrzenia. 8. Gotowe mleko powoli wlewaj do masy z żółtek. Wymieszaj. Przelej do garnka i wstaw na wolny ogień. Gotuj aż masa zgęstnieje i odstaw do ostygnięcia. 9. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nią rurki.

wartości odżywcze
  • Nazwa
    w 100 g.
  • Białko (g)
    5,33
  • Tłuszcz (g)
    22,27
  • Węglowodany (g)
    40,66
Podobne przepisy