szukaj: z Glamki.pl
sklep online
Diety
  • Dieta Montignaca (1)
  • Dieta 1000 kalorii (3)
  • Dieta Dukana (38)
Poziom trudności
  • Łatwe (210)
  • Średnie (103)
  • Trudne (9)
Czas przygotowania
  • Ok. 15 min. (41)
  • Ok. 30 min. (85)
  • Ok. 45 min. (71)
  • Ok. 1 godz. (59)
  • Ponad 1 godz. (81)
Składniki
  • Mięso (45)
  • Drób (29)
  • Ryby (28)
  • Owoce morza (8)
  • Makarony (8)
  • Warzywa (107)
  • Owoce (76)
Wyszukaj przepis

Pomysł na deser z programu UGOTOWANI TVN. Słoneczy tort

Przechodząc obok cukierni zastanawiasz się, jak można przygotować takie dzieło? Z nami przygotujesz pyszny tort. Przedstawiamy słoneczny tort z owocami, który będzie pyszną niespodzianką w dniu urodzin bliskiej Ci osobie. Przepis z programu Ugotowani TVN.

Tagi: przepis na ciasto, przepis na deser, przepis na tort, przepisy kulinarne, przepisy z programu ugotowani, tabela kcal, tort, tort przepis, tort urodzinowy, ugotowani online, ugotowani tvn

Pomysł na deser z programu UGOTOWANI TVN. Słoneczy tort

czas przygotowania: 120 minut

Danie dla: 12 osób

Autor: Daria

Fot. sxc.hu
0
Składniki

biszkopt - 1,0 sztuka

kawa cappuccino - 100,0 gramów

śmietanka w proszku - 100,0 gramów

Śmietana 30% - 0,25 litra

Mleko 3,2% - 1,0 szklanka

Żelatyna - 3,0 łyżeczki

budyń - 50,0 gramów

Żółtka - 2,0 sztuki

Masło - 200,0 gramów

brzoskwinie z puszki - 800,0 gramów

ajerkoniak - 150,0 mililitrów

maliny - 1,0 szklanka

jeżyny - 1,0 szklanka

Migdały - płatki - 100,0 gramów

sposób przygotowania
  1. Jeśli masz gotowy biszkopt, wyłóż nim dno tortownicy i nasącz ajerkoniakiem.
  2. W rondelku rozpuść kawę cappuccino ze szklanką mleka. Całość podgrzewaj. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do zagotowania się kawy. Gdy kawa jest już gotowa, odstaw do ostygnięcia.
  3. W tym czasie ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do rozpuszczonego w mleku budyniu dodaj dwa surowe żółtka oraz dwie łyżeczki cukru. Po zagotowaniu odstaw do ostygnięcia.
  4. Następnie utrzyj masło z masą budyniową. Do tak otrzymanego kremu waniliowego możesz dodać 1-2 łyżki wódki.
  5. Masę wyłóż na przygotowany wcześniej biszkopt. Na warstwę kremu ułóż pokrojone owoce. Całość schłódź w lodówce.
  6. W tym czasie zmiksuj mleko ze śmietanką i śmietanką w proszku, a następnie dolej schłodzoną wcześniej kawę. Kiedy masa będzie już puszysta dodaj wcześniej schłodzona żelatynę i wylej gotową masę na schłodzony w lodówce biszkopt z kremem i brzoskwiniami. Całość włóż na dwie godziny do lodówki, żeby masa dobrze stężała.
  7. Przy pomocy ciepłego noża zdejmij obręcz tortownicy i ułóż tort na paterze. Całość deseru oblej letnią czekoladą, a boki obsyp płatkami migdałowymi. Z wierzchu udekoruj tort malinami i jeżynami. Jeśli lubisz inne owoce, też możesz je dodać.
  8. Całość włóż do lodówki.
wartości odżywcze
  • Nazwa
    w 100 g.
  • Białko (g)
    8,0
  • Węglowodany (g)
    30,0
  • Tłuszcz (g)
    13,0
  • Błonnik (g)
    0,8
Podobne przepisy