szukaj: z Glamki.pl
sklep online
Rozgrzewająca dieta na jesień - ciepłe śniadanie z kaszą jaglaną

Kasza jaglana - rozgrzewające śniadanie z kaszą jaglaną

Kasza jaglana to doskonały składnik rozgrzewających śniadań na chłodne dni. Zawiera wiele cennych składników - witaminy z grupy B, lecytynę, błonnik, minerały i dużo żelaza. Jednak, co najważniejsze, kasza jaglana jest zasadotwórcza. Oznacza to, że jeżeli jemy wiele pokarmów kwasotwórczych, kasza jaglana może okazać się lekarstwem dla naszego układu trawiennego.

Tagi: AMARANTUS, ciepłe śniadanie, cynamon, imbir, kasza jaglana, miód, rozgrzewające śniadanie

Kasza jaglana na śniadanie

Kasza jaglana - rozgrzewające śniadanie z kaszą jaglaną

fot: Kasia Kujac

Kaszę jaglaną możemy jeść nie tylko na śniadanie. Doskonale sprawdza się jako dodatek do głównego dania obiadowego. Zalecana jest zwłaszcza osobom z problemami trawiennymi - np. z dysfunkcjami jelit, wątroby czy trzustki. Dzięki dużej ilości krzemionki, korzystnie wpływa również na wygląd włosów, skóry i paznokci. Zalet kaszy jaglanej jest o wiele więcej. Aby się o nich przekonać, najlepiej jest włączyć ją do swojej codziennej diety.

Rozgrzewające śniadanie z kaszą jaglaną
Podany przepis na przygotowanie kaszy odrobinę różni się od tego, który znaleźć można na opakowaniach. Inspirowany jest kuchnią Pięciu Przemian. Został zmodyfikowany tak, aby danie było rozgrzewające, sycące i lekkostrawne.

Składniki:
kasza jaglana
woda
suszone owoce
zmielone siemię lniane
cynamon
imbir
sól
miód
popping z amarantusa (amarantus ekspandowany)

Przygotowanie kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną najpierw lekko prażymy (wsypujemy kaszę na patelnię lub do garnka, bez dodatku żadnego tłuszczu i podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu). Następnie zalewamy wrzątkiem (przyjmuje się 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Dosypujemy ulubione suszone owoce. Warto dosypać także zmielone siemię lniane, które jest bardzo zdrowe, zwłaszcza dla osób z problemami trawiennymi. Dodajemy szczyptę imbiru, cynamonu i soli do smaku. Kaszę gotujemy pod przykryciem tak długo, aż wchłonie całą wodę (ok. 15 minut - prażenie kaszy skraca czas jej gotowania, jednak jeżeli przygotowujemy większą porcję, czas gotowania kaszy może wydłużyć się do 20 minut). Po chwili od zagotowania na powierzchni kaszy wytrąci się piana. Warto pozbyć się jej, zbierając ją łyżką (nie jest to jednak konieczne). Jeżeli poskutkuje to ubytkiem wody, można ponownie dolać odrobinę wrzątku. Po ugotowaniu, garnek z kaszą odstawiamy jeszcze na ok. 10 minut. Jeżeli owoce suszone dają zbyt mało słodyczy, danie można osłodzić dwoma łyżeczkami ulubionego miodu. Kaszę podawać posypaną poppingiem z amarantusa lub innym ulubionym dodatkiem.

Kaszę jaglaną można jeść nawet codziennie. Zwłaszcza w chłodne dni, kiedy rozgrzewające śniadanie dodaje energii i sprawia, że wyjście na deszcz lub śnieg nie wydaje się już takie nieprzyjemne.

Smacznego!

Autor: Kasia Kujac

Zdjęcia: Kasia Kujac

Publikacja: 07.10.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Modne torebki - kolekcja kopertówek i listonoszek marki Wojewodzic [GALERIA]
Modne torebki - kolekcja kopertówek i ...

Małe jest piękne – torebki na każdą okazję, czyli obejrzyj kolekcję modnych torebek! Mała, zgrabna i modna torebka to dodatek, bez którego trudno się obejść. Kopertówki i listonoszki z kolekcji Wojewodzic to najwyższa ...

Jak dobrać biustonosz? Czym się kierować przy wyborze stanika?
Jak dobrać biustonosz? Czym się kierować ...

Bolą Cię kark i ramiona? Miewasz trudne do wytłumaczenia bóle głowy? A może borykasz się problemami skórnymi? Sprawdź, czy powodem tych dolegliwości nie jest źle dopasowany biustonosz. Jak dobrać biustonosz? Czym się ...